Most nem azzal fogom kezdeni, hogy tisztísd meg a géped lencséit mielőtt fotózni mész….(bár meg kell 🙂 ). Pár gyakorlati tanáccsal szeretnék segíteni, hogy a nyáron kihozd a kamerádból a lehető legtöbbet. Upsz… igen kamera, legyen ez az első tipp 🙂 :


Kamera választás :

Bár szép képeket lehet akár már mobiltelefonnal is készíteni, de a legjobb legdrágább mobiltelefon sem tud képminőségben túlszárnyalni egy fényképező gépet és külömböző fényviszonyokhoz is nehezebben adaptálódnak.


Térjünk ki egy picit az adattárolásra.

Gyakran kérdezik ismerőseim, hogy készüljenek egy hosszabb nyaralásra.

Már már paranoiának is lehet tekinteni, de vigyünk több de kissebb memóriakártyát. Nem ajánlott egy kártyán tartani a nyaralásunk teljes képanyagát. Gondoljunk csak bele. Kintfelejtünk az autóba, vagy a vízparton a gépet, az túlhevül és memória kártyástól mehet a levesbe az egész. Lenne bosszankodás…. Ellenben ha mondjuk 6 kártyából csak 1 sül meg a napon mert a többi a szállóba maradt a jó hűvös szobába.


  Városnézés fényképezéssel egybekötve ?   Napkelte     Ne délbe induljunk, keljünk minnél korábban! Az alacsonyan járó nap fényei sokkal lágyabbak, szebben világítják meg az adott témát, ugyan ez érvényes a naplementére is. Használjuk ki ezeket a mesés időszakokat!     Forrás : Wikimedia  
    Fényképezzünk nappal szemben ?!
Forrás : Pinterest
    Csak haladónak illetve fotóművészeknek. Ha nem tudod teljes mértékben uralni a géped akkor inkább fordíts hátat a napnak, sokkal szebb eredményt kapsz. A legszebb leg érdekesebb dolgok nem toppannak elénk! Ha nem teszik az amit látsz, fordulj meg bátran és fényképezz az ellenkező irányba.        
Nézz körül!

A gép automata üzemmódban (márpedig sok sok ember így használja) ahoz a zónához állítja be az expozíciós értékeket, ahonnan a legtöbb fény jön, tehát a naphoz. Az előtérben lévő dolgok, személyek sziluettje fog csak kirajzolódni a fényképen.

 
Gondolkodj mielőtt fényképezel!

Nem kell mindent lefényképezni ami mozog… Egy egy fénykép sok tárhelyet foglal. Hagyjunk helyet az igazán fontos képeknek is!

 
Már nem marad más, mint akkumlátorokat feltölteni, irány nyaralni! Jó pihenést kívánok!